انتقال سند قرارداد مشارکت در ساخت با انجام تعهدات سازندگان طبق زمانبندی جدول … و طبق گزارش پیشرفت کار که توسط ناظر پروژه ارائه میگردد، حق مالکیت بخشی از عرصه ملک به سازنده منتقل میشود. مالکین تعهد مینمایند که در این صورت جهت انجام تشریفات انتقال در 3 مرحله، در دفترخانه شماره …. به آدرس ……………………………… حاضر شده به نسبت …. دانگ از سند موضوع ماده …. به نام طرفین دوم قرارداد با زمانبندی زیر اقدام نمایند:
پس از اخذ جواز/گودبرداری/اتمام اسکلت و در تاریخ ……………… ، مالکین باید نسبت به انجام تشریفات انتقال ….. دانگ از یک دانگ از عرصه ملک موضوع قرارداد به نام طرف دوم اقدام نمایند. [restrict]
پس از اتمام سفتکاری/ تحویل آپارتمانهای نوساز به مالکین و در تاریخ ……………… مالکین باید نسبت به انجام تشریفات انتقال … دانگ از عرصه ملک موضوع قرارداد به نام طرف دوم اقدام نمایند.
پس از اخذ صورت مجلس تفکیکی/ تحویل آپارتمانهای نوساز و در تاریخ ……………… مالکین باید نسبت به انجام تشریفات انتقال … دانگ از عرصه ملک موضوع قرارداد به طرف دوم اقدام نمایند.”
لزوم ماده قرارداد مشارکت در ساخت
تعهدات مالکین در قراردادهای مشارکت در ساخت کمتر از انگشتان یک دست میباشد. یکی از مهمترین آنها که دغدغه اصلی سازندگان میباشد، موضوع انتقال سند به نام سازنده است که باید بر اساس منطق صورت گیرد. زمانبندی پیشنهادی ما قانون نیست ولی تجربه ثابت کرده که این شیوه اختلافات را کاهش میدهد. توجه کنید که طبق متن نوشته شده اگر سازنده در زمانبندی معین شده طبق گزارش ناظر اقدامات خود را انجام دهد، خود به خود(از نظر حقوقی) سهم مورد نظر به نام ایشان میشود.
مالک صرفا باید تشریفات انتقال را انجام دهد. پس اگر مالکی بدون دلیل این تشریفات را انجام ندهد سازنده میتواند از دادگاه درخواست نماید که مالک را الزام به ایفای تعهد کرده یا در صورت امتناع دادگاه شخصا نماینده خود را برای انتقال سند به دفترخانه ارجاع دهد.
انتقال سند قرارداد مشارکت در ساخت به همراه نکات مربوطه
- در مراحلی که انتقال سند همزمان با تکمیل مراحل ساخت صورت میگیرد حتما گواهی عدم خلاف اخذ شود تا پروژه تخلفاتی نداشته باشد که منجر به عدم امکان اخذ پایانکار گردد.
- در صورتی که تعدد مالکین وجود داشته باشد میتوان با توجه به شرایط پروژه، نحوه انتقال سند را تغییر داد.
استثناهای ماده
- انتقال سند همانطور که گفته شد، جهت اثبات مالکیت سازنده به میزان هزینه کرد تقریبی ایشان میباشد. گاهی اوقات ممکن است طرفین توافق نمایند که انتقال سند در انتهای کار صورت گیرد. البته این بستگی به میزان اعتماد سازنده به مالک یا مالکین دارد و توصیه نمیشود.
اشتباهات رایج هنگام انتقال سند قرارداد مشارکت در ساخت
مورد اول: انتقال سند قبل از اخذ جواز ساخت یکی از اشتباهات رایج در قراردادهای مشارکت در ساخت میباشد. ممکن است در مواردی هزینه عوارض شهرداری به اندازهای باشد که سازندگان برای انتقال سند قبل از اخذ جواز اصرار بورزند، ولی میتوان با تخصیص ضمانتهای قراردادی این نگرانی را رفع نمود. اما انتقال سند در این مرحله صحیح نیست و در بسیاری از موارد دیده شده پروندههایی که انتقال سند صورت گرفته و جواز ساخت مدتها اخذ نشده است. برای پیشگیری از اشتباهات رایج انتقال سند قرارداد مشارکت در ساخت می توانید از مشاورین شرکت مهندسی تُکا کمک بگیرید.
مورد سوم: انتقال یکجای سند مالکیت در ابتدای پروژه نیز، یکی از اشتباهات رایج و مسئله ساز میباشد. منطق حکم میکند که سازنده به مرور و پس از انجام پارهای از تعهدات در قسمتی از زمین سهم پیدا کند. گاهی برخی افراد به بهانه اینکه مالیات انتقال سند در زمانی که پروژه درحال ساخت باشد، خیلی بیشتر از زمانی است که پروژه هنوز شروع نشده است، ترسی در دل مالکین ایجاد میکنند که در ابتدای کار کل سند مالکیتشان را به نام سازنده نمایند. توجه کنید اولا مبلغ این مالیات به نسبت ارزش ملک، عددی نیست. دوما منطق حکم میکند که حتی اگر خیلی هم بیشتر بود جهت کاهش ریسکهای شراکت این کار را نکنیم.
مورد چهارم: برخی از سازندگان برای اینکه دردسرهای انتقال قطعی سند مالکیت را نداشته باشند، قبول میکنند که سهمشان از عرصه، با وکالت فروش بلاعزل منتقل شود. توجه کنید که اکثر افراد فرق وکالت فروش و خود فروش را نمیدانند. در وکالت فروش، مالک به سازنده اذن میدهد که به جای ایشان ملک را بفروشد و این کار چند ایراد اساسی دارد
- حق مالک برای فروش ملک خود پابرجاست و با وکالت این حق از ایشان سلب نمیشود.
- اگر شخص وکالت دهنده، مورد وکالت را خود انجام دهد( فروش ملک) وکالت سازنده از بین میرود.
- وکالت فروش بلاعزل هم با فوت یا محجوریت هر یک از طرفین باطل میشود.
انتقال سند قرارداد مشارکت در ساخت به شکل تفکیکی
به دو دلیل بهتر است که قسمت آخر انتقال سند در زمان اخذ صورت مجلس تفکیکی انجام شود.
اول اینکه از زمان تحویل واحدهای نوساز تا اخذ صورت مجلس تفکیکی، مالکین در ساختمان مستقر شوند. در این صورت مسائل و ایرادات احتمالی را متوجه خواهند شد. در این فرصت که هنوز تعهدات سازنده تمام نشده میتوانند از ایشان درخواست نمایند که مشکلات را رفع نماید.
دوم اینکه اگر قسمت آخر انتقال سند در زمان تحویل یا هم زمان با اخذ پایانکار باشد، ممکن است به دلایلی تعهد سازنده به اخذ اسناد مالکیت انجام نشود. اما وقتی صورت مجلس تفکیکی اخذ شده باشد عملا از نظر ثبتی پروژه مورد تایید است. [/restrict]