در این مقاله سعی بر این داریم تا با بررسی مسائل داوری در مشارکت در ساخت و لزوم آن، درباره انتخاب داور نکاتی را به مخاطبین عزیز ارائه دهیم.

در شرایط و قراردادهای مختلف انتخاب داور اختیاری و یا اجباری است برای مثال در قراردادهای پیش فروش انتخاب شخص یا اشخاصی به عنوان داور اجباریست اما در قرارداد های مشارکت در ساخت انتخاب داور اختیاریست، در قراردادهای مشارکت در ساخت با توجه به طول مدت قرارداد و تعدد تعهدات و جزییات قرارداد، داوری بخش حیاتی و مهمی از مشارکت در ساخت است تا طرفین با داشتن یک مرجع حل اختلاف بیطرف برای اختلاف نظرها، متحمل هزینه های بالای اقدام حقوقی و توقف پروژه نشوند و هر اختلاف نظری به دعوا منجر نشود.

برای اینکه بدانیم چه داوری را باید انتخاب کنیم ابتدا باید بیاموزیم که بر اساس نظر قانون، دادگاه چه کسانی را به عنوان داور انتخاب نمی‌کند.

  1. افراد زیر 25 سال سن
  2. ذی‌نفعان در دعوا
  3. کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی داشته باشند.
  4. کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا یا با کسانی که قرابت نسبی یا سببی با یکی از اصحاب دعوا دارند
  5. کسانی که در گذشته یا حال دادرسی کیفری داشته باشند.
  6. کارمندان دولت

همانطور که گفته شد افرادی که در 6 مورد بالا ذکر شدند از نظر دادگاه به عنوان داور انتخاب نمی‌شوند.

با این وجود توافق طرفین نسبت به انتخاب داور حتی با شرایط بالا امکان پذیر است، اما آیا بالای 25 سال بودن برای اینکه فردی داور پروژه ی مشارکت در ساخت باشد کافیست ؟

داور قرارداد مشارکت در ساخت بنا بر توافق طرفین انتخاب می‌شود که این امر نشان دهنده تایید طرفین نسبت به صلاحیت داور است، بنابراین در انتخاب داور دقت لازم را به خرج دهید زیرا با توافق طرفین میتوان داور را عزل کرد و یا تغییر داد و در هنگام اختلاف به وجود آمدن توافق بین دو طرف دعوا در مورد تغییر یا عزل داور بعید است.

 داور قرارداد مشارکت در ساخت باید عاقل بالغ، رشید باشد و دارای اهلیت قانونی باشد.

اما آیا عاقل بودن برای اینکه فردی داور پروژه باشد کافیست؟

جدای از نگاه قانونی به داوری، از دیدگاه تیم حقوقی و فنی مشارکت در ساخت تُکا و بنا بر تجربه 12 ساله در داوری و مشاوره قراردادهای مشارکت در ساخت، داور باید شرایط زیر را داشته باشد.

حداقل یکبار از صفر تا صد ساخت یک ساختمان را دیده باشد و یا به صورت عملی آموخته باشد، زیرا بدون داشتن تجربه ساخت نمی‌توان دلایل و توجیه های طرفین را در رابطه با اختلاف نظر ها متوجه شد و حتی در مواقع اختلاف با استفاده از کارشناس هم نیاز به تحلیل رای کارشناس توسط داور است.

با اینکه قانون الزامی حتی برای تحصیلات آکادمیک داور در نظر نگرفته اما با توجه به جزئیات قرارداد مشارکت در ساخت و نیاز به تفسیر قرارداد در هنگام بروز اختلاف، داور باید مسلط به دانش حقوقی باشد تا توانایی تفسیر قرارداد و اعلام رای را داشته باشد.

داشتن اطلاعات ملکی از الزامات داوری است زیرا بدون داشتن اطلاعات ملکی نمی‌توان دیدگاه طرفین نسبت به ملک را درک کرد و حتی وکلای متخصص در امور خانواده و یا جنایی هم اگر اطلاعات ملکی کافی نداشته باشند صلاحیت داوری در قراردادهای مشارکت در ساخت را ندارند.

در بسیاری از قراردادهای مشارکت در ساخت دیده می‌شود که طرفین یکی از اعضای فامیل درجه یک خود را به عنوان داور در نظر می‌گیرند، صرف نظر از اینکه فامیل درجه یک نمی‌تواند به عنوان داور انتخاب شود، آیا این فرد در هنگام بروز اختلاف می‌تواند بی‌طرف باشد؟

در مواردی دیده می‌شود که مشاور املاکی که واسطه انعقاد قرارداد بوده به عنوان داور در نظر گرفته می‌شود که این مورد هم باعث بالا رفتن ریسک برای مالکین می‌شود چرا که مشاورین املاک کمیسیون اصلی خود را از سازنده اخذ می‌نمایند و در این موارد احتمال بی طرفی به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.

هزینه داوری

لازم به ذکر است که بر خلاف هزینه دادرسی در دادگاه که هزینه مصوب دارد و توسط فردی که محکوم می‌شود پرداخت می‌شود، هزینه داوری توافقی است و بر عهده دو طرف است.

داور از زمان تقاضای هر یک از طرفین مبنی بر درخواست داوری به مدت 3 ماه فرصت دارد تا رای خود را اعلام کند.

دوره های آموزشی شرکت مهندسی تُکا

گر تمایل دارید به عنوان داور در قراردادهای مشارکت در ساخت فعالیت کنید برای آموزش و به دست آوردن دانش لازم و کسب صلاحیت داوری میتوانید از دوره های آموزشی شرکت مهندسی تکا بهره ببرید که توسط مهندس رسول مدرس با 12 سال سابقه در امر داوری و مشاوره قراردادهای مشارکت در ساخت آموزش داده شده است. درباره داوری بیشتر بخوانید.

بیشتر بخوانید

بیشتر بخوانید

درخواست مشاوره خود را با کارشناسان ما مطرح کنید.

کارشناسان تُکا با شما تماس خواهند گرفت.