هلی ­پد اصطلاحی است که برای محل استقرار و نشست و برخاست بالگرد روی ساختمان­‌های بلندمرتبه به کار برده می­‌شود.

اگر ارتفاع ساختمانی بیش از  ۴۵ متر باشد، طراحی و ساخت هلی­ پد اجباری خواهد بود. اما ساختمان­‌های دیگر نیز می­‌توانند داوطلب استقرار هلی­ پد باشند.
ملاک محاسبه ارتفاع، تراز ورودی ساختمان تا سقف آخرین طبقه قابل تصرف مطابق با مقررات ملی ساختمان می‌باشد.
برای استفاده از هلی پد در شرایط امنیتی باید مجوز استفاده از قرارگاه ثاراله اخذ گردد و در زمان‌های عادی و غیر اضطراری ، هلی پدها باید با هماهنگی سازمان هواپیمایی کشوری، غیر عملیاتی گردد که قابل استفاده نباشد.

ضوابط مورد نیاز برای چنین ساختمان­ هایی عمدتا شامل دو بخش است: بخش اول دستورالعمل شماره ۴۳۱۴ سازمان هواپیمایی کشور بوده و بخش دوم ضوابط شهرسازی (ابعاد و اندازه پلان قرارگیری بالگرد) و ضوابط بارگذاری و محاسباتی است که به بخشی از آن اشاره می­‌شود.

۱ – حداقل وزن بالگرد (برای شهر تهران) معادل ۹۰ کیلو نیوتن در نظر گرفته می­‌شود.

۲ – محل استقرار بالگرد دایره­ ای به قطر حداقل ۱۸ متر بوده که علاوه بر آن می‌­بایست حداقل نواری به عرض ۱٫۵ متر به عنوان حفاظ ایمنی در اطراف آن در نظر گرفته شود.

توجه: در صورت وجود خرپشته در اطراف هلی­ پد، بایستی با شیب ۱:۲ از ۲ متری لبه هلی­ پد فاصله داشته باشیم.

۳-در محل فرود هلی کوپتر ایجاد حداقل دو راه ورود و خروج برای متصرفین و نیروهای آتش نشانی الزامی است. راه‌های ورود و خروج باید نسبت به هم حداقل ۹۰ درجه از مرکز پد زاویه داشته باشند. و فاصله بین این درها نباید کمتر از ۹/۱ متر از هم باشد.

۴-در پشت بام دسترسی به پد از دو پلکان فراهم شود و بلعکس.

۵ – چند ضابطه بارگذاری نیز علاوه بر مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان می­بایست رعایت گردد.

  • برای بالگردهای با وزن بیش از ۱۴ کیلو نیوتن، بار زنده گسترده یکنواخت ۳ کیلو نیوتن بر متر مربع به تنهایی اعمال و محاسبات سازه کنترل شود.
  • در سازه‌­های بتنی (طراحی به روش حدی نهایی) ضریب بار بالگرد در ترکیب اول برابر ۱٫۶۶ منظور شود.
  • در سازه ­های فولادی (طراحی به روش حدی مقاومت) ضریب بار بالگرد در ترکیب دوم ۱٫۶۶ منظور شود.

۶-ساختمان‌های در حال احداث که قبلا پروانه ساختمانی گرفته اند، صدور پایانکار ساختمانی آنها منوط به ارائه تاییدیه استانداردهای فنی هلی پد می‌باشد.

۷-تیغه ها و سقف های کاذب که پد را از ساختمان و یا ساختمان‌های مجاور جدا می کنند باید حداقل ۲ ساعت مقاوم در برابر حریق باشند و درب‌های پلکان در بام حداقل ۱/۵ ساعت مقاوم در برابر حریق باشند و درب های پلکان در بام حداقل ۱/۵ ساعت مقاوم در برابر حریق داشته باشد.

۸-نصب تجهیزات حفاظت از رعد و برق در بام ساختمانی الزامی است.

۹-سیستم اعلام حریق دستی باید برای هر یک از خروجی های بام طراحی شده باشد.

۱۰-نصب تجهیزات اطفاء حریق : دو عدد خاموش کننده پودر و گاز ۱۲ کیلوگرم، دو عدد خاموش کننده آب و کف ۶۵ کیلوگرم ، دو عدد خاموش کننده co2  ۴۵ کیلوگرم و جعبه آتش نشانی که سطح پد را به طور کامل پوشش دهد در نزدیک پد بصورتی که به راحتی قابل دسترسی باشند، الزامی است.

۱۱-متقاضیان بایستی جهت اجرای هلی پد مطابق با دستورالعمل ۴۳۱۴ سازمان هواپیمایی کشور عمل نموده و تاییدیه سازمان هواپیمایی کشوری و یا شرکت‌های مورد وثوق ( دارای مجوز ممیزی هلی پورت) آن سازمان را در خصوص استاندارد سازی هلی پد ( پس از  ساخت هلی پد) دریافت نمایند.

جهت دریافت لیست شرکت‌های مورد وثوق سازمان هواپیمایی کشوری به سایت سازمان هواپیمایی کشور مراجعه نمایید.

جهت اطلاع از سرفصل‌ها و خرید پکیج کلیک نمایید.

درخواست مشاوره خود را با کارشناسان ما مطرح کنید.

کارشناسان تُکا با شما تماس خواهند گرفت.