جستجو کردن
Close this search box.
7 روش حل اختلاف در قراردادهای مشارکت در ساخت

7 روش حل اختلاف در قراردادهای مشارکت در ساخت

قراردادهای مشارکت در ساخت یکی از پیچیده ترین انواع قراردادهای ملکی میباشد چراکه از زمان امضای قرارداد تا زمان ساخته شدن ملک و دریافت اسناد تک برگ آپارتمان طرفین ملزم به ایفای صدها تعهد هستند و تمامی این تعهدات و...
فهرست مطالب

قراردادهای مشارکت در ساخت یکی از پیچیده ترین انواع قراردادهای ملکی میباشد چراکه از زمان امضای قرارداد تا زمان ساخته شدن ملک و دریافت اسناد تک برگ آپارتمان طرفین ملزم به ایفای صدها تعهد هستند و تمامی این تعهدات و زمان انجام آنها باید به همراه ضمانت اجرایی متناسب با آن تعهد در قرارداد ذکر شود.

در صورت ناقص و یا مبهم بودن قرارداد طرفین بنا بر تفسیر خود ممکن است دچار اختلافات و سوء تفاهم هایی بشوند که این اختلافات در صورت عدم توافق ممکن است منجر به توقف روند پیشرفت پروژه و متضرر شدن دو طرف شود.

در این مقاله سعی بر این داریم تا با معرفی روش‌های نوین حل اختلاف با متدهای کشورهای پیشرفته به برطرف کردن اختلافات ملکی کمکی کرده باشیم.

حل اختلاف در قراردادهای مشارکت در ساخت

برای مواجه شدن با اختلافات به صورت تیتر وار 7 روش قابل استفاده وجود دارد.

  1. اجتناب dispute prevention
  2. مذاکره negotiation
  3. میانجیگری mediation
  4. داوری arbitration
  5. دادگاه legitimation
  6. زور gun power
  7. میکس mixed

لازم به ذکر است که روش‌های فوق تنها دسته بندی نوع برخورد با اختلافات است و شرکت مهندسی تُکا بدون تحلیل و بررسی مورد اختلاف هیچ یک از این روش‌ها را برای حل اختلاف پیشنهاد نمی‌کند، در ادامه روش‌های فوق را به صورت اجمالی بررسی می‌نماییم.

1.اجتناب : اجتناب و کناره گیری از ورود به پروسه ی حل اختلاف، نادیده گرفتن مورد اختلاف و یا گذشتن یکی از طرفین از حقوق خود در این روش اتفاق می‌افتد که بسته به اهمیت مورد اختلاف قابل استفاده است.

2.مذاکره : مذاکره طرفین اولین راهی است که بعد از به وجود آمدن اختلاف نظر قابل انجام است و پیشنهاد طرفین در این مذاکرات سرنخ مراحل بعدی است، در مراحل مذاکره، گرفتن مشاوره از افراد خبره و مطلع در حوزه اختلاف پیشنهاد می‌شود تا در صورت قابل حل بودن مسئله در مراحل اولیه به توافقی اصولی مبنی بر رضایت دو طرف دست یابند و طبق یک توافقنامه آن را مکتوب نمایند.

3.میانجیگری : روش میانجیگری در واقع وارد کردن شخص ثالثی با دانش فنی و حقوقی در حوزه اختلاف و توانایی حل مسئله است در ادامه به خصوصیات میانجیگر و تفاوت آن با داوری می‌پردازیم : 

  • میانجیگر در مقام صلح و سازش است تا فصل خصومت، و صدور رای از جانب وی قدرت اجرایی رای داور را ندارد.
  • میانجیگر به دنبال راه مورد قبول طرفین جهت حل اختلاف است و داور به دنبال راه حل حقوقی است.
  • رای داور ممکن است مورد قبول یکی یا ھردو طرف نباشد ولی رای میانجیگر در صورتی که مورد قبول طرفین باشد پذیرفته می شود.
  • هزینه میانجیگری بسیار پایینتر از داوری است.

شرکت مهندسی تُکا با داشتن تیم فنی و حقوقی و سابقه 12 ساله در زمینه خدمات مربوط به حل اختلافات ملکی، توانایی ورود به پرونده های حل اختلاف و بررسی و تحلیل آن تا مرحله تنظیم توافق نامه و حل اختلاف را دارا است، برای دریافت مشاوره رایگان در این مورد روی دکمه زیر کلیک کنید.


مشاوره رایگان حل اختلاف

4.داوری : در روش داوری، طرفین با تعیین یک یا چند داور با توافق یکدیگر برای اعلام رای در مواقع بروز اختلاف به داور مراجعه می کنند و رای داور برای طرفین لازم الاجرا می باشد

در مواقعی دیده می شود که طرفین تعیین داور را به زمان بروز اختلاف موکول می‌کنند که این روش از لحاظ عملی غلط است زیرا در صورت بروز اختلاف تعیین داور هم برای طرفین مشکل یا شاید غیر ممکن خواهد بود.

شرکت مهندسی تُکا با سابقه چندین مورد داوری در قراردادهای مشارکت در ساخت و پیش فروش نسبت به پذیرفتن مسئولیت داوری در قراردادها آمادگی دارد. 

5.دادگاه : مراجعه به دادگاه برای اختلافات ملکی از دید کارشناسان شرکت مهندسی تُکا، آخرین راه برای حل اختلاف است چرا که با وجود هزینه‌های بالای دادرسی و وکالت و در عین حال زمان بر بودن اقدام حقوقی، این روش مشکل ترین روش برای حل اختلاف است.

6.زور : استفاده از زور نیاز به معرفی ندارد و شاید در مواردی نتیجه بخش باشد اما این روش با توجه به نوع عملکرد، جرم محسوب می شود و خطرات جانی و پیگیری قضایی در پی دارد بنابراین این روش هم پیشنهاد نمی شود.

7.مختلط : استفاده از مجموعه روشهای بالا بنا بر شرایط پیش آمده و روند پیشرفت حل اختلاف، از مواردی است که توسط کارشناسان شرکت مهندسی تُکا بنا بر اولویت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در مجموع روش‌های حل اختلاف ذکر شده باید با برنامه ریزی و مشاوره افراد مطلع و خبره صورت بگیرد و نیاز به بررسی و تحلیل پرونده شهرسازی و قراردادهای منعقد شده بین طرفین وجود دارد تا با تعیین استراتژی و نقشه راه از بهترین مسیر برای رسیدن به نتیجه مطلوب استفاده شود.

بیشتر بخوانید:

بیشتر بخوانید

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربران گرامی تُکا

پیشنهاد می‌کنیم در راستای استفاده بهتر از خدمات وب‌سایت، از بخش هدر سایت یا از طریق دکمه زیر، در سایت عضو شوید.