قرارداد مشارکت در ساخت یک قرارداد پر ریسک و همینطور پرسود می باشد و همچنان اشتباه در قرارداد می تواند خسارت‌های غیر قابل جبران به طرفین وارد کند. یکی از موادی که می تواند جلوی آن ریسک را بگیرد ماده‌ای است که در این مقال قرار است به آن بپردازیم.

 

متن ماده حدود اختیار مداخله مالکین در اجرا

در صورت تعطیلی پروژه یا غیبت غیر موجه یا تاخیر طرف دوم در انجام پروژه به میزان بیش از…… روز، طرف اول به طرف دوم با ارسال اظهارنامه به آدرس اعلامی در قرارداد ابلاغ می نماید و طرف دوم موظف به تحویل ملک به طرف اول و پرداخت مبلغ…..ریال به عنوان وجه التزام می‌باشد. مالکین در این خصوص از جانب طرف دوم وکیل جهت تصرف ملک می‌شوند و تصرف مالک در ملک بدون نیاز به اذن طرف دوم است و مالک مجاز به انعقاد قرارداد برای اتمام عملیات با هر شخص دیگری می‌باشد و طرف دوم حق هرگونه ادعایی را از خود سلب و ساقط می‌نمایند. در این صورت طرف دوم حق مطالبه میزان هزینه کرد خود را پس از کسر از وجه التزام و خسارت وارده به مالک دارند و هیچ حق و ادعایی نیز در خصوص واحدهای ساخته شده یا در حال ساخت نخواهند داشت و مالکیت کل واحدهای موجود در پلاک ثبتی متعلق به مالک می‌باشد وپ مالک ذی حق به فروش کل واحدهای موجود در پروژه به هر شخصی می‌باشد و طرف دوم حق طرح هرگونه ادعایی را از خود سلب و ساقط نمودند. در صورت بروز اختلاف رای دادگاه یا داور قرارداد برای طرفین لازم الاتباع و لازم الاجرا می‌باشد.

 

لزوم این ماده در قرارداد مشارکت درساخت

تعهدات مالکین در یک قرارداد مشارکت در ساخت کمتر از انگشتان یک دست می‌باشد و همچنین اکثر آنها را به واسطه وجود سرمایه عینی ایشان می توان از مراجع ذی صلاح درخواست نمود. مثلا امکان الزام به تحویل ملک یا الزام به تنظیم سند و ….

 

اما تعهدات سازنده به نحوی است که الزام ایشان از طریق قانونی عملا بسیار سخت بوده و تخطی سازنده از مفاد قرارداد به گونه‌ای است که گاهی پروژه‌ها را نیمه کاره رها کرده و مالکین به هیچ شیوه‌ای نمی توانند قرارداد را فسخ نمایند. این ماده از حقوق مالکین دفاع می‌کند.

ما به چشم دیده ایم که پروژه سال‌ها نیمه تمام می ماند و متاسفانه مالکین دستشان به هیچ جا بند نبوده و دادگاه به خاطر قرارداد ضعیف طرفین قادر به صدور رای نمی باشد لزوم این ماده برای جلوگیری از همچین اتفاقی می‌باشد.

نکات

درست است که این ماده بسیار سختگیرانه بوده و ممکن است قبول آن برای سازندگان مشکل باشد، ولی این ماده شرایط خیلی خاصی را در نظر گرفته که اصلا نباید رخ دهد و سازندگان نیز باید به مالکین حق بدهند که همچین اختیاری داشته باشند.

استثناهای ماده

تفاوت فاحشی بین تاخیر، تعطیلی و غیبت وجود دارد. می‌توان برای هر کاری از این موارد شرایط مجزایی را پیش بینی نمود.

اشتباهات رایج

  1. عدم وجود این حق در قرارداد مشارکت برای مالکین
  2. عدم تعیین اثر عدم انجام تعهد سازنده پس از مدت معین یا تاخیر در انجام آن
  3. عدم تعیین تکلیف حقوق سازنده پس از محقق شدن این ماده

درخواست مشاوره خود را با کارشناسان ما مطرح کنید.

کارشناسان تُکا با شما تماس خواهند گرفت.