جستجو کردن
Close this search box.

ماده پنج قدرالسهم طرفین از عرصه ساختمان آتی‌التاسیس

طبق ماده پنج قدرالسهم مشارکت در ساخت و توافق، سهم مالکیت هریک از طرفین از عرصه و اعیان و همچنین حقوق و منافع مربوط به مشاعات (اعم از انباری، پارکینگ، استخر، سونا، جکوزی) در ساختمان جدید التاسیس بشرح زیر است.

درصد سهم طرف اول (مالک) … % می‌باشد.

درصد سهم طرف دوم (سازنده) … % می‌باشد.

لزوم ماده پنج قدرالسهم

یکی از اصلی‌ترین مواد قرارداد مشارکت در ساخت تعیین میزان درصد سهم طرفین در ساختمان آتی می‌باشد.

توجه داشته باشید که به دو روش درصد سهم مشارکت را می‌توان مشخص کرد:

محاسبات سرمایه طرفین

در این روش ابتدا قیمت دقیق ملک محاسبه می شود. سپس میزان سرمایه گذاری سازنده بر اساس متریال مصرفی و حق‌الزحمه پیمانکاران بعلاوه هزینه‌های جواز شهرداری، پایان‌کار، ثبتی و احتمالا میزان مابه‌تفاوت و قرض‌الحسنه تعیین می‌گردد. البته برآورد ارزش زمین و همچنین هزینه ساخت بصورت دقیق ناممکن بوده و با درصدی خطا مواجه است. به همین دلیل روش دوم محاسبات که بر اساس عرفی در نظر گرفته می‌شود در بسیاری از موارد ملاک عمل قرار می‌گیرد.[restrict paid=true]

بلاعوض در قرارداد مشارکت اصطلاح نابجایی است. چون این- مبلغ واقعا بدون عوض نیست. به مابه التفاوت زمانی ارزش سرمایه مالکین نسبت به سرمایه سازنده (چون سازنده در مقاطع زمانی مختلف هزینه می‌کند) بلاعوض یا مابه التفاوت گفته می‌شود که بصورت مبلغی در ابتدای قرارداد از سوی سازنده به مالک پرداخت می‌گردد. در واقع مابه‌تفاوت بالانس سرمایه دو طرف را با توجه به درصد مشارکت انجام می‌دهد.

ماده پنجم مشارکت در ساخت یا قدر السهم

عرف مشارکت در ساخت

روش دوم تعیین درصد مشارکت بر اساس عرف مناطق مختلف است. در واقع این عرف نیز بر اساس همان محاسبات شکل گرفته ولی روش ساده‌تر و قابل فهم‌تری دارد. در این روش با توجه به محل قرارگیری ملک و با در نظر گرفتن عرف مصالح مصرفی در آن محل میزان درصد مشارکت، مابه‌تفاوت و قرض‌الحسنه توسط کارشناسان ملکی تعیین می‌گردد.

استثناهای ماده پنج قدرالسهم

ممکن است طرفین قصد داشته باشند که تعداد پارکینگ‌ها یا انباری‌ها به نسبت درصد سهم‌شان نباشد پس باید دقیق به این موضوع در این ماده اشاره کنند.

اشتباهات رایج در ماده پنج قدرالسهم مشارکت در ساخت

مورد اول: در بسیاری از قراردادها طرفین به جای ذکر درصد مشارکت، متراژ سهم هر طرف را قید می‌کنند که کاملا اشتباه است. در صورتی که متراژ کل ساختمان کمتر و یا بیشتر از آنچه پیش‌بینی شده بود بشود برای تقسیم کسری یا متراژ مازاد بین مالک و سازنده اختلاف بوجود خواهد آمد.

مورد دوم: درصد مشارکت در ساخت بخشی از موضوع شراکت است. پس مالکین عزیز، نباید با شنیدن پیشنهادات بهتر و درصد بالاتر راجع به انتخاب سازنده تصمیم بگیرند. توجه کنید که شما در حال انتخاب شریک هستید. شخصیت شریک، تعهد و تخصص ایشان را محک بزنید. خواجه‌ای دو خدمتکار داشت که به یک نفر ماهی پنجاه تومان و به دیگری ماهی صد تومان دستمزد می‌داد. روزی آن که پنجاه تومان می‌گرفت از خواجه پرسید: «علت اینکه به من پنجاه تومان می‌دهی اما به همکارم صد تومان چیست؟ کار ما که یکی است!» اتفاقا زمانی که خدمتکار از او این سوال را پرسید، صدای زنگ کاروانی از پشت خانه برخاست. خواجه به او گفت: « اول برو و ببین این چه صدایی است‌؛ وقتی برگشتی دلیل کارم را به تو می‌گویم».

خدمتکار رفت و برگشت و گفت: «قافله‌ای عبور می‌کند و این زنگ شتران آن است».

خواجه گفت: «بسیار خوب! این پاسخ تو بود؛ حالا همکارت را می فرستم تا ببینم او چه جوابی می‌آورد».

وقتی خدمتکار دوم برگشت، گفت: « کاروانی با صد نفر شتر و سی و پنج راس قاطر در حال عبور است که بار آن‌ها پارچه است و از اصفهان به طرف شیراز می روند».

خواجه رو به خدمتکار اول کرد و گفت: « ببین! پاسخ تو با پاسخ او چقدر متفاوت است! به همین سبب، دستمزدتان هم تفاوت دارد. مگر نشیدنه‌ای که می‌گویند: هیچ ارزانی بی علت نیست و هیچ گرانی بی حکمت.

[/restrict]

مقالات اخیر

برای اطلاع از رویدادهای جدید پیج tka_eng را در اینستاگرام دنبال کنید.

برای مشاوره و تعیین وقت حضوری با شماره 02126150585 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *