داوری در قانون

به نظر شما قرارداد یا شراکتی وجود دارد، که طرفین در آن به اختلاف نظر برنخورند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید.

  • روش‌های حل اختلاف در قرارداد مشارکت در ساخت
  • مقایسه مراجعه به دادگاه و شرط داوری، جهت حل اختلافات در قرارداد
  • تعریف داوری
  • داوری در قانون
  • بهترین روش داوری در قرارداد مشارکت در ساخت
  • نمونه قرارداد داوری

در همه قراردادها، به ویژه قراردادهایی که در آن‌ها ارزش موضوع قرارداد و تعداد شرکا زیاد است (مانند قرارداد مشارکت در ساخت) شرایطی به وجود می‌آید که طرفین دچار اختلاف خواهند شد.

برای مواجه شدن با اختلافات به صورت تیتروار ۷ روش قابل استفاده وجود دارد.

  • اجتناب dispute prevention
  • مذاکره negotiation
  • میانجیگری mediation
  • داوری arbitration
  • دادگاه legitimation
  • زور gun power
  • میکس mixed

توضیحات هر یک را می‌توانید در مقاله  روش حل اختلاف در قراردادهای مشارکت در ساخت مطالعه نمایید.

اما در بیشتر موارد، طرفین قرارداد برای حل اختلاف به دادگاه مراجعه می‌کنند. این در حالی است که از دید کارشناسان، مراجعه به دادگاه خصوصاً برای اختلافات و دعاوی ملکی با وجود هزینه‌های بالای دادرسی و وکالت و در عین حال زمان‌بر بودن اقدام حقوقی، آخرین و مشکل‌ترین راه برای حل اختلاف است.

لذا در این مقاله به بررسی شرط داوری در قرارداد که می‌تواند جایگزین مناسبی برای حل اختلاف در قراردادها، خصوصا قرارداد مشارکت در ساخت باشد، می‌پردازیم.

حل‌وفصل اختلافات از طریق داوری، مزایای زیادی نسبت به رسیدگی در دادگستری دارد. از جمله مهم‌ترینِ این مزایا وجود سرعت در رسیدگی، تخصصی‌تر شدن بررسی موضوع اختلاف و کاهش هزینه‌های طرفین می‌باشد.

همچنین طرفین، خود، شخصی را که مورد تأیید است، به عنوان داور، برای حل و فصل اختلافات‌ انتخاب و در نتیجه بیشتر از تصمیم او تبعیت می‌کنند، در حالی که صلاحیت قاضی از دولت و قانون است.

روش‌های جایگزین شکایت در دادگاه

در قرارداد یا شرط داوری، طرفین هر لحظه با تراضی می‌توانند، داور رسیدگی‌کننده را عوض کنند ولی در قضاوت چنین اختیاری وجود ندارد.

داور نمی‌تواند در خصوص موضوعات کیفری اقدام به صدور رأی نماید، رأی داور در برخی از اوقات می‌تواند مستند بر عدل و انصاف باشد ولی رأی قاضی حتماً باید مستند به قانون و یا منابع معتبر اسلامی و اصول حقوقی باشد.

تعریف داوری

داوری یکی از روش‌های حل و فصل خصوصی اختلافات است، به عبارتی داوری رفع اختلاف از طریق رسیدگی و صدور حکم از سوی شخص یا اشخاص (ثالث) است که طرفین دعوا معمولاً آنها را به تراضی انتخاب می‌کنند یا مراجع قضایی به نمایندگی از سوی طرفین دعوا، ایشان را برمی‌گزینند.

داور قرارداد مشارکت در ساخت را چه کسی قرار دهیم؟

داوری در قانون

در قانون، داوری نهادی قراردادی است و ریشه در توافق طرفین دارد. پذیرش داوری و توافق برای حل اختلاف به موجب داوری، یک امر ارادی و اختیاری است ولیکن اگر طرفین داور را بپذیرند باید کلیه اختلافات خود را از طریق داوری حل کرده و یکی از طرفین نمی‌تواند قبل از زوال موافقت‌نامه داوری و بدون رضایت طرف دیگر به دادگاه رجوع کند.

استفاده از روش و شرط داوری در قرارداد مشارکت در ساخت به صورت یک ماده از قرارداد اصلی و یا به صورت یک توافق‌نامه جداگانه قابل انجام می‌باشد.

بهترین روش داوری در قرارداد مشارکت در ساخت

  1. قرارداد مشارکت در ساخت، یک عقد مستمر و پیچیده است که با توجه به تغییرات شرایط کشور، تحریم‌ھا، اعتصابات، تغییر قوانین شھرداری‌ھا و مراجع، تغییر نرخ بهره، تغییر قیمت ملک و آپارتمان، تغییر ارزش پول کشور، عدم ثبات قیمت‌های مصالح و… همیشه باعث بروز تعارض بین مالک و سازنده می‌شود.
  2. به دلیل عدم توازن بین دانش، تجربه و تخصص مالک و سازنده، دو طرف نمی‌توانند درک صحیحی از تعارضات بوجود آمده داشته باشند.
  3. داوری یکی از اصلی‌ترین ستون‌های قرارداد مشارکت در ساخت است ولیکن انتخاب شخص داور بسیار حائز اهمیت می‌باشد.
  4. اگر شخصی بی‌طرف، دارای دانش حقوقی، قوانین و دانش فنی ساختمان باشد صلاحیت این را دارد که به عنوان میانجیگر و یا داور، انتخاب شده و در طول مدت مشارکت با تعیین دستمزد مشخص موظف به تشکیل جلسات و حل و فصل اختلافات باشد، در این صورت داوری مفید خواهد بود و باعث پیشرفت روند اجرا و کاهش بروز اختلافات می‌شود.

دانلود نمونه قرارداد داوری  

شما می‌توانید از دانش و تخصص کارشناسان ما در شرکت فنی مهندسی تُکا، در زمینه قراردادهای داوری، حل اختلاف و میانجیگری استفاده نمایید.


درخواست مشاوره

مقالات اخیر

برای اطلاع از رویدادهای جدید پیج tka_eng را در اینستاگرام دنبال کنید.

برای مشاوره و تعیین وقت حضوری با شماره 02126150585 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره خود را با کارشناسان ما مطرح کنید.

کارشناسان تُکا با شما تماس خواهند گرفت.