جستجو کردن
Close this search box.

در این مقاله سعی داریم روند اقدامات و روش‌های تعیین تکلیف پروژه های نیمه کاره در قراردادهای مشارکت در ساخت به همراه راه‌های جلوگیری از این نوع اتفاقات را برای شما تشریح کنیم.

عملیات ساخت در پروژه های ساختمانی به دلایل مختلف متوقف می‌شوند و نیمه کاره باقی می‌ماند، دلایل نیمه کاره ماندن پروژه‌های ساختمانی را در مقاله‌ای جداگانه به طور کامل بررسی کردیم و در این مقاله قصد داریم به راه حل این موضوع بپردازیم تا در صورت درگیر شدن با پروژه های نیمه کاره از این راه حل ها بهره ببریم.

تعیین تکلیف پروژه های نیمه کاره پیش از هر چیز بنا به قرارداد بین طرفین و تعهدات انجام شده نیاز به تعیین استراتژی برای حل اختلافات و برنامه ریزی برای ادامه روند ساخت دارد.

در جلسه‌ای که با حضور هیات مدیره شرکت مهندسی تُکا و جمعی از مهندسین و معماران شرکت جهت بررسی و تفکر جمعی راجع به حل مسئله یک پروژه مشارکت در ساخت که نیمه کاره مانده و با اختلاف شدید مالکین و سازندگان شرایط پیچیده ای به وجود آمده و در حال حاضر امکان ادامه روند ساخت وجود ندارد، به راه حل‌هایی رسیدیم که در ادامه تقدیم حضورتان می‌گردد .

در هنگام بروز این اختلافات مرحله اول اقدام جهت حل اختلاف بین طرفین است تا با معین شدن میزان مالکیت هر یک از طرفین در پروژه بتوان برای راه حل‌های شروع مجدد و ادامه دادن روند ساخت برنامه ریزی کرد.

محاسبه‌ی سهم طرفین نیاز به محاسبه میزان هزینه کرد سازنده به قیمت روز و بررسی مفاد قرارداد مشارکت در ساخت دارد چرا که با توجه به مفاد قرارداد مشارکت در ساخت شرایط حل اختلاف و میانجیگری بسیار متفاوت خواهد بود.

برای مثال در یک پروژه مشارکت در ساخت هزینه اخذ جواز طبق فرمول های شهرداری قابل محاسبه است و شرکت مهندسی تُکا طبق آخرین مصوبات شهرداری و با دقت بالا عوارض اخذ پروانه ساخت را در تمامی پروژه های سطح تهران محاسبه می‌کند.

در بخش بعدی با توجه به میزان ساخت و ساز انجام شده می‌توان تمامی هزینه‌های پروژه را متره و برآورد کرد اما بخش مهم در این محاسبات پذیرش طرفین نسبت به نحوه محاسبات و شخصی است که این عملیات را انجام می‌دهد، یکی از خدمات شرکت مهندسی تُکا پذیرش امور داوری و میانجیگری در اختلافات پروژه های ساختمانی و انجام برآورد هزینه‌های انجام شده و تنظیم انواع توافقنامه و صلح نامه است تا این اختلافات بدون مراجعه به دادگاه و اتلاف وقت و هزینه مختومه شود.

با توجه به راه حل های متداول معمولا در صورتی که سازنده بنا به دلایلی از قبیل کمبود منابع مالی و یا عدم توانایی فنی و … نتواند روند ساخت و ساز پروژه را ادامه دهد و پروژه نیمه کاره باقی بماند، پس از تعیین تکلیف سهم طرفین به 4 روش می‌توان عمل کرد

  1. سهم سازنده قبلی توسط سازنده جدید و یا مالکین و یا شخص ثالث خریداری شود و برای ادامه پروژه از سازنده جدید استفاده شود و یا مالکین جدید در صورت توانایی پروژه را به اتمام برسانند.
  2. سازنده قبلی پس از محاسبه سهم به عنوان یک نفر از مالکین در نظر گرفته می شود و پروژه برای ادامه روند ساخت به سازنده جدید سپرده می شود.
  3. کل پروژه به همراه ملحقات اضافه شده به شخص ثالثی فروخته شود و بنا بر محاسبات انجام شده سهم هر یک از طرفین به ایشان پرداخت گردد.
  4. سهم مالکین پس از محاسبه توسط سازنده جدید و یا شریک جدید خریداری شده و شرکا به ادامه ی روند ساخت و ساز بپردازند.

نکته مهم در تمامی این موارد مفاد قرارداد مشارکت در ساخت است، زیرا بنا به توافقات کتبی صورت گرفته در قرارداد می‌توان برای تمامی این اختلافات پیش از اتفاق افتادن تعیین تکلیف نمود و با در نظر گرفتن حق فسخ و ضمانت های اجرایی از طولانی شدن مدت توقف پروژه کاست، شرکت مهندسی تُکا بنا بر 12 سال تجربه در زمینه تنظیم انواع قرارداد های مشارکت بهترین راه برای کمتر کردن این نوع اختلافات را پیشگیری از طریق تنظیم قرارداد های اصولی و کامل در ابتدای کار می‌داند و به این منظور خدمات تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت و آموزش افرادی که قصد دارند در این حوزه فعالیت کنند از  برنامه ها و اهداف شرکت مهندسی تُکا است، زیرا پس از به وجود آمدن اختلافات و توقف روند ساخت پروژه طرفین از یکدیگر به دلیل عدم ایفای تعهدات دلسرد شده اند و به وجود آوردن توافق جدید و یا محاسبه سهم طرفین بسیار مشکل خواهد بود.

بنابراین بهترین راه برای حل اختلافات در پروژه های مشارکت در ساخت پیش بینی آن در قرارداد و تعیین راه حل برای جلوگیری از چنین مواردی با هزینه و تنش کمتر است.
آریا بختیاری
کارشناس در حوزه قراردادهای مشارکت در ساخت و حل اختلاف و داوری در پروژه های عمرانی